Καρδαμύλη

Η περιοχή των Καρδαμύλων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Β.Α. Χίου και περιορίζεται στα δυτικά από το ορεινό όγκο του Πελινναίου (1297 μ.) και Β.Δ. από το Όρος (1126 μ.) με κύρια βουνά τη Ράχη και την Πίσω Ράχη στα νότια των Αμαδών, τη Σελλάδα ή Κόφινας (267 μ.) στα βόρεια, τη Γρηά (334 μ.) στο κέντρο και τη Σκούκλα (254 μ.) στα ανατολικά.

Το λιμάνι των Καρδαμύλων, ονομαζόμενο Μάρμαρο, αγκαλιάζει το νησί Μαργαρίτη ενώ στα Ν.Α. υπάρχει το μικρό νησί Στροβίλι. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε τρεις χωριστά απλωμένους οικισμούς, τα Καρδάμυλα (Άνω Καρδάμυλα ή Χωριό) με επίνειό τους το Μάρμαρο και την προέκτασή του, τη γραφική συνοικία της Ράχης.

Τα Άνω Καρδάμυλα κτισμένα στους πρόποδες του Βουνού Γρηά είναι αυτά που διαδραμάτισαν τον κύριο και ουσιαστικό ρόλο από τα βυζαντινά, μεσαιωνικά και νεότερα χρόνια της ιστορίας του τόπου. Βόρεια των Καρδαμύλων εκτείνονται οι εύφορες κοιλάδες και μαγευτικές παραλίες της Βλυχάδας, του Ναγού, του Γιόσωνα και της Αμπέλου, ενώ ανατολικά και νότια απλώνονται οι περιοχές της Λήμνου, του Αυλώνα, του Σκαρδανά, των Παρπάντων και των Λουτρών γεμάτες εύφορα περιβόλια και με εναλλαγές του τοπίου από τα Βρουλίδια ως τα Πυργιά, τα όρια φτάνουν μέχρι και το Δελφίνι.