Καλαμάτα

Πόλη του Νότου, στο βάθος του Μεσσηνιακού κόλπου, ήρεμη, κουρνιασμένη στα πόδια του Ταϋγέτου, προστατευμένη από το ύψος και τον όγκο του, η Καλαμάτα είναι ταυτόχρονα ανοικτή στα χάδια της θάλασσας που απλώνεται με τις πιο γοητευτικές αντιφάσεις της.

Η αρχή της ζωής της χάνεται στους μακρινούς αιώνες. Φηράς ζαθέας, δηλαδή θεοσεβούμενες Φαρές, την ονομάζει ο Όμηρος. Η περιοχή κατοικείται από τα χρόνια του και ακόμα παλιότερα, πράγμα φυσικό μια και ο τόπος -ανάμεσα στην οροσειρά του Ταϋγέτου και την κατακάθαρη θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου- είναι όμορφος και εύφορος.

Πόλη του βουνού και της θάλασσας με πανέμορφες παραλίες, ευχάριστη, ζωντανή, σύγχρονη με γραφικά ταβερνάκια, όμορφα μπαράκια, μοντέρνα μαγαζιά η Καλαμάτα προσφέρει ανέμελες διακοπές και δυνατές στιγμές διασκέδασης για κάθε γούστο και ηλικία.

Το καλοκαίρι, φωτεινή και σπάνια εξαίρεση στη μαζική κατανάλωση και στις εύπεπτες συνταγές, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γράφει ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα του ευρωπαϊκού νότου. Έχει σταθερό προσανατολισμό στη σύγχρονη δημιουργία και αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους της τέχνης και του πολιτισμού.

Καταξιωμένο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα και εκτός εθνικών συνόρων το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γίνεται γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική και ξένη χορευτική πραγματικότητα. Γνωρίζει στο ελληνικό κοινό δημιουργούς που μεσουρανούν στη διεθνή χορευτική σκηνή αλλά συγχρόνως δημιουργεί και μια γόνιμη συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και ξένων χορογράφων.

Το Φεστιβάλ Χορού είναι κορυφαία αλλά όχι μοναδική εκδήλωση στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης που με πρόγραμμα και στόχους, με γνώση και επιμονή απέδειξε ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των μητροπόλεων και των μεγάλων κέντρων.

Για τους κατοίκους της Καλαμάτας η ικανοποίηση των πολιτιστικών αναγκών είναι ταυτόσημη με την σύγχρονη ανάπτυξη και η έμπνευση από την τέχνη, το κάλλος και το μέτρο της λειτουργεί ως γαλήνια αφύπνιση της συνείδησης και των αισθήσεων.

Σημαντικές στιγμές για τη δημιουργία αυτού του ζηλευτού πολιτιστικού επιπέδου, η ίδρυση, από τη γόνιμη σύγκλιση πολιτικής βούλησης και οράματος, της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Π.Α.Κ.) και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ).

Με συντονισμένη παρέμβαση στην ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, οι δυο θεσμοί κατάφεραν να συμπληρώσουν και να εντάξουν σε μια γενικότερη αντίληψη τις πολιτιστικές δραστηριότητες των ερασιτεχνικών σχημάτων και με τη δημιουργία Ωδείου, Σχολής Χορού και Εικαστικού Σχολείου να καλλιεργήσουν σε μικρούς και μεγάλους την αγάπη για τις τέχνες και να προσφέρουν άρτια και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη.

Δίπλα στον πολιτισμό και η αθλητική ευαισθησία, μια ιδιαίτερη πτυχή της προσωπικότητας της Καλαμάτας. Για την Καλαμάτα και ο αθλητισμός είναι ποιότητα ζωής, γι’ αυτό και η πόλη φροντίζει να καλλιεργεί το αθλητικό πνεύμα των νέων και κάνει έντονη την παρουσία της σε κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός. Φιλοξενεί, ανάμεσα σε πολλές άλλες, και διεθνούς επιπέδου διοργανώσεις όπως το Διεθνές Meeting Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής και οι αγώνες στίβου «Παπαφλέσσεια».

Καλλιτεχνική απόλαυση και αναζήτηση, καλλιέργεια του σώματος και του πνεύματος, τρόπος ζωής που αντανακλά ευγένεια και αρχοντιά, γλυκές γεύσεις τοπικών προϊόντων και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαρίζουν στιγμές μοναδικές στον επισκέπτη της όμορφης πόλης του Μεσσηνιακού.

Και ένα ενθύμιο που αντέχει στο χρόνο: ένα χιλιοτραγουδισμένο καλαματιανό μαντήλι για να θυμάται και να προσμένει να ξανάρθει σε μια πόλη με ανθρώπινες διαστάσεις, εκεί που η ομορφιά της φύσης καλεί σε αναμέτρηση, χωρίς πρόκληση αλλά και χωρίς φόβο, την ομορφιά της τέχνης.

Η ιστορία της πόλης Η αρχή της ζωής της Καλαμάτας χάνεται στους μακρινούς αιώνες. Φηράς ζαθέας, δηλαδή θεοσεβούμενες Φαρές, την ονομάζει ο Όμηρος.

Η περιοχή κατοικείται από τα χρόνια του και ακόμα παλιότερα. Οι Φαρές βρίσκονταν εκεί όπου είναι κτισμένο το φράγκικο κάστρο της Καλαμάτας και γνώρισαν πολλούς κατακτητές με πρώτους τους Λάκωνες, για πάνω από 400 χρόνια (μέσα 8ου αι. π. Χ – μέσα 4ου αι. π.Χ. περίπου).

Σήμερα, ερείπια κτηρίων της αρχαιότητας και συγκεκριμένα μεγάρου της πρωτοελλαδικής περιόδου και ιερού του Ποσειδώνα έχουν βρεθεί στα Ακοβίτικα, νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Σε άριστη κατάσταση βρίσκεται το επόμενο χρονικά σπουδαίο μνημείο, ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων (ΙΟος αώνας), που αναστηλώθηκε μετά τους σεισμούς του 1986.

Μεταξύ της ύστερης αρχαιότητας και της μέσης βυζαντινής περιόδου, η σημασία της περιοχής ήταν περιορισμένη. Αίγλη αποκτά η Καλαμάτα μετά την τέταρτη Σταυροφορία (1204 μ.Χ.). οπότε περνά στα χέρια των Φράγκων. Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος χτίζει το κάστρο και η πόλη ακμάζει οικονομικά.

Για ένα χρονικό διάστημα την κατέχουν οι Παλαιολόγοι της Πελοποννήσου, ως το 1459 που περνά στους Τούρκους. Στη συνέχεια, στην ηγεμονία επί της πόλης εναλλάσσονται Βενετοί και Τούρκοι.

Από το 1715, η Καλαμάτα βρίσκεται στα χέρια των τελευταίων Από εδώ ξεκινά η Επανάσταση του 1821, στις 23 Μαρτίου Η επαναστατική σημαία ευλογείται στους Αγίους Αποστόλους.

Από την επαναστατική επιτροπή, τη Μεσσηνιακή Γερουσία, συντάσσονται δύο μνημειώδη κείμενα ελευθερίας, η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» και η «Προκήρυξις» με αποδέκτες τους Αμερικανούς.

Το 19ο και τον 20ό αιώνα, η προκοπή της Καλαμάτας στο βιομηχανικό και τον εμπορικό τομέα την καθιστά μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας.

Το SEMIRAMIS βρίσκεται στη Βέργα Καλαμάτας,στους πρόποδες του βουνού, απέχει μόνο 3 χλμ από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και μόλις ένα από το μαγευτικό μεσσηνιακό κόλπο. Όσοι λοιπόν επιλέξουν ηρεμία και απομόνωση θα τη βρούν στα μοναδικά μπαλκόνια που χαίρουν πανοραμικής θέας, αλλά και στα δωμάτια που προσφέρουν ηρεμία, χαλάρωση και όλες τις ανέσεις.

Όσοι αποζητούν πιο έντονους ρυθμούς θα τους ανακαλύψουν στο κέντρο της πόλης που σφύζει από νυχτερινή διασκέδαση και εμπορικά καταστήματα , όσοι πάλι θέλετε θάλασσα θα περπατήσετε μέχρι την ακτή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.